Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocne placki ziemniaczane

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

ziemniaki młode 600 g
jajko 1 szt
mąka 5 łyżek
serek kremowy 100 g (chrzanowy)
Chrzan śmietankowy Smak 1 łyżka
sos 2 łyżki (mojonezowy z chrzanem)
sól i pieprz

Farsz

łopatka wieprzowa 50 g
karkówka wieprzowa 50 g
boczek surowy 50 g
ząbek czosnku 1 szt
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocne placki ziemniaczane

Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajko, ser, chrzan, sos i mąkę, rozprowadzamy na jednolitą masę.

Mięso mielimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy małe kotleciki.

Olej rozgrzewamy, układamy przy pomocy łyżki, placki (1 pełna, rozsmarowana), na nią układamy mięso, zalewamy startymi ziemiankami (1 łyżka).

Smażymy na rumiano z obu stron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 23.03.2016 14:09
One to dopiero muszą smakować!!!
AZgotuj 23.03.2016 13:07
Pyszne! Z chrzanem jeszcze nie próbowałam .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak