Przepis i sposób przygotowania na: Serowe placuszki z chrzanowym serkiem i wędzonym łososiem
W jednaj misce łączymy składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia i sól). W drugiej misce łączymy serek z rozpuszczonym masłem, dodajemy jajko i ubijamy kilka minut. Na koniec dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i ubijamy aż otrzymamy jednolite ciasto.
Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnie, smarujemy odrobiną tłuszczu, np. masłem i smażymy z dwóch stron malutkie placuszki (1 łyżka ciasta na placek). Placuszki przekładamy na talerz.
W misce łączymy serek ze śmietaną i chrzanem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na placuszki nakładamy trochę przygotowanego serka (ok. 1 łyżeczki), na wierzch kładziemy kawałki wędzonego łososia. Wszystko posypujemy posiekanym szczypiorkiem.