Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowy

5.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

jajko 2 szt (oddzielnie białka i żółtka)
cukier 200 g
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mąka tortowa 175 g
mleko 3,2% 110 ml
majonez 200 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 1/2 łyżeczki
kakao 4 łyżki
sól 1 szczypta

Składniki na czekoladowy krem

serek mascarpone 250 g
czekolada deserowa 200 g
czekolada mleczna 100 g
śmietanka 36% 350 ml

Składniki na polewę

czekolada mleczna 150 g
masło 1 łyżka
śmietanka 36% 5-6 łyżek

Dodatkowo

czekolada gorzka 50 g
jajka czekoladowe 10-12 szt
dżem wiśniowy 4 łyżki
kakao do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy

Kroki postępowania

1
Przygotowanie ciasta:
Okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy żółta, cukier, cukier wanilinowy i ucieramy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Następnie dodajemy mleko i majonez i miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.

Jak ciasto wystygnie wyjmujemy z formy i kroimy na pół, na dwa blaty.
Krok 1 - Tort czekoladowy foto
2
Przygotowanie kremu:
Śmietankę wlewamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy pokruszoną czekoladę mleczną i deserową i podgrzewamy często mieszając aż czekolada się rozpuści. UWAGA! Ważne aby nie zagotować śmietanki!

Masę studzimy i chowamy do lodówki na minimum 3 godziny żeby się schłodziła. Następnie przekładamy śmietankę do wysokiej miski i ubijamy kilka minut pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone. Mieszamy aż składniki się połączą i powstanie jednolity krem.
Krok 2 - Tort czekoladowy foto
3
50 g czekolady deserowej rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy na kilka minut by czekolada przestygła. Na folię aluminiową wylewamy czekoladę, za pomocą noża/łopatki rozsmarowujemy ją na kształt prostokąta. Folię z czekoladą wstawiamy na 10-15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie nasz prostokąt z czekolady zdejmujemy z folii i łamiemy na kawałki.

Przekrojony spód ciasta smarujemy wiśniowym dżemem. Następnie nakładamy krem czekoladowy i przykrywamy go drugim blatem ciasta, delikatnie dociskamy.
Krok 3 - Tort czekoladowy foto
4
Przygotowanie polewy czekoladowej:
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty po czym polewamy wierzch tortu.

Na środku układamy czekoladowe jajka, wokół których układamy wcześniej przygotowane kawałki czekolady. Całość posypujemy kakao.

Tort przechowujemy w lodówce.
Krok 4 - Tort czekoladowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 23.03.2016 18:11
rewelacyjny torcik
noninka77 23.03.2016 16:11
Wygląda imponująco:)
dollce 23.03.2016 15:45
REWELACYJNY!!!!
w mojej kuchni 23.03.2016 15:30
takie desery lubię
Ewelina1991 23.03.2016 13:50
wspaniały!!!
cukiereczek 23.03.2016 13:48
Rewelacyjnie wygląda
dom-agi 23.03.2016 11:48
Obłędnie wygląda!
Anna169Hosz 23.03.2016 11:42
Do ulubionych:)
Czyki 23.03.2016 11:32
świetny i efektowny torcik
Mniam 23.03.2016 10:51
Kupiłaś mnie tym czekoladowym cudem :)
Franciszek 23.03.2016 10:48
pyszny tort
Konczi 23.03.2016 10:41
bajeczny tort, pięknie podany i zaprezentowany
Madzai 23.03.2016 10:28
Bardzo apetycznie wygląda :)
Renataj 23.03.2016 10:09
Apetyczny torcik:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak