Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    0,5 kg
  • jajko

    1 szt
  • mleko

    1 szkl
  • masło

    5 dkg
  • drożdże

    10 dkg
  • cukier

    2 łyki
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mleka, cukru i drożdży zrobić rozczyn. Dodać do mąki wbić jajko, dodać roztopione masło i resztę cukru. Zagnieść ciasto, rozwałkować, pociąć na trójkąty. Na szerszej stronie ułożyć nadzienie, zwinąć i uformować rogaliki. Rogalę ułożyć na wysmarowanej blasze i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec 20 min w 180 st. Po upieczeniu zimne popudrować.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

22.11.2013 06:42
smaczne i do kawki i do herbatki

ben-ka

21.11.2013 10:19
Lubię takie słodkości:)

Bernadeta1

22.05.2013 00:55
wyglądają bardzo smacznie

misia53

08.12.2012 20:50
Pyszne są rogaliczki

Bożena13

04.07.2012 10:16
muszą świetnie smakować!

Mysiunia

27.09.2010 09:13
zjadlabym takiego rogaliczka pysznego:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat