Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
jajko 1 szt
mleko 1 szkl
masło 5 dkg
drożdże 10 dkg
cukier 2 łyki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe

Z mleka, cukru i drożdży zrobić rozczyn. Dodać do mąki wbić jajko, dodać roztopione masło i resztę cukru. Zagnieść ciasto, rozwałkować, pociąć na trójkąty. Na szerszej stronie ułożyć nadzienie, zwinąć i uformować rogaliki. Rogalę ułożyć na wysmarowanej blasze i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec 20 min w 180 st. Po upieczeniu zimne popudrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 22.11.2013 06:42
smaczne i do kawki i do herbatki
ben-ka 21.11.2013 10:19
Lubię takie słodkości:)
Bernadeta1 22.05.2013 00:55
wyglądają bardzo smacznie
misia53 08.12.2012 20:50
Pyszne są rogaliczki
Bożena13 04.07.2012 10:16
muszą świetnie smakować!
Mysiunia 27.09.2010 09:13
zjadlabym takiego rogaliczka pysznego:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak