Przepis i sposób przygotowania na: Deser w słoiczku słony karmel
Śmietankę wlewamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy pokruszoną czekoladę i podgrzewamy często mieszając aż czekolada się rozpuści. UWAGA! Ważne aby nie zagotować śmietanki!
Masę studzimy i chowamy do lodówki na minimum 3 godziny żeby się schłodziła. Następnie przekładamy śmietankę do wysokiej miski i ubijamy kilka minut pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone. Mieszamy aż składniki się połączą i powstanie jednolity krem.
Przygotowanie sosu karmelowego:
Cukierki krówki kruszymy i przekładamy do rondelka z grubym dnem. Dodajemy masło i mleko i rozpuszczamy na małym ogniu. Zagotowujmy i zdejmujemy z palnika. Dodajemy sól morską i mieszamy.
Herbatniki kruszymy. Do 2 słoików na spód wsypujemy po 2 łyżki ciastek, następnie nakładamy 3 łyżki czekoladowego kremu. Krem posypujemy posiekanymi orzechami i polewamy 2-3 łyżkami sosu karmelowego. Czynność powtarzamy aż składniki się skończą. Na wierzchu powinien być krem czekoladowy! Deser dekorujemy posiekanymi orzeszkami i polewamy pozostałym sosem karmelowym.