Przepis i sposób przygotowania na: Pulled pork
Cukier ucieramy z sosem Worcestershire, sosem sojowym, sosem chili, octem winnym, ketchupem i musztardą. Dodajemy drobno posiekaną cebule, wędzone śliwki i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Przygotowanie solanki:
W garnku podgrzewamy wodę z solą i cukrem, aż się rozpuszczą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i 4 łyżki wcześniej przygotowanej marynaty, mieszamy. Odstawiamy aż solanka będzie zimna.
Łopatkę wieprzową płuczemy i oczyszczamy. Ważne aby mięso było dobrej jakości – polecam mięso ze świń rasy puławskiej. Mięso zanurzamy w solance (musi być całkowicie przykryte) i odstawiamy na minimum 8 godzin. Ja mięso moczę w ciągu dnia, a piekę w nocy :)
Po tym czasie wyjmujemy mięso z solanki i je osuszamy. Dokładnie nacieramy łopatkę wieprzową przygotowaną wcześniej marynatą i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 100-110 stopni. Pieczemy pod przykryciem przez 9 godzin. Po tym czasie odkrywamy naczynie, temperaturę zwiększamy do 140 i pieczemy jeszcze 1 godzinę. W tym czasie należy przewrócić mięso przynajmniej raz na druga stronę.
Po upieczeniu ponownie przykrywamy nasz pulled pork i odstawiamy na jakieś 30-40 minut.
Pieczeń dzielimy (wyczesujemy) na włókna za pomocą dwój widelców.
Pulled pork najlepiej smakuje ze świeżą bułką. Ja dodatkowo dodałam podsmażoną cebulkę i ogórki kiszone.