Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki bananowe z mieloną chałką

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

banan duży dojrzały
jajko 3-4 duże
cukier waniliowy 1 łyżka
chałka sucha zmielona
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
masło do smażenia
olej rzepakowy do smażeia

Porada

Podawać z jogurtem, twarożkiem, musem owocowym lub gęstą śmietaną.

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki bananowe z mieloną chałką

Kroki postępowania

1
Suchą chałkę zmielić na bułkę tartą.
Krok 1 - Placuszki bananowe z mieloną chałką foto
2
Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Białka połączyć z cukrem waniliowym.
Krok 2 - Placuszki bananowe z mieloną chałką foto
3
Ubić sztywną pianę i połączyć z żółtkami.
Krok 3 - Placuszki bananowe z mieloną chałką foto
4
Banana zetrzeć na największych oczkach tarki warzywnej wprost na pianę.
Krok 4 - Placuszki bananowe z mieloną chałką foto
5
Wierzch posypać proszkiem do pieczenia.
Krok 5 - Placuszki bananowe z mieloną chałką foto
6
Wsypać kilka łyżek startej chałki.
Krok 6 - Placuszki bananowe z mieloną chałką foto
7
Za pomocą łyżki ostrożnie wszystko wymieszać na jednolitą masę.
Krok 7 - Placuszki bananowe z mieloną chałką foto
8
Jeśli masa jest zbyt lekka dodać odrobię chałki i ponownie wymieszać.
Krok 8 - Placuszki bananowe z mieloną chałką foto
9
Na patelni do naleśników stopić masło i dolać nieco oleju.
Krok 9 - Placuszki bananowe z mieloną chałką foto
10
Łyżką kłaść niewielkie porcje puszystej masy i smażyć na rumiano z obu stron.
Placuszki smażą się błyskawicznie!
Krok 10 - Placuszki bananowe z mieloną chałką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Prts drive 28.03.2016 11:48
Takich jeszcze nie było w mojej kuchni!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak