Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kulebiak oliwkowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 500 g
margaryna 140 g
jajko 2
drożdże 40 g
cukier 10 g
sól do smaku
śmietana 18 proc 6 łyżek
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 2 pełne łyżki

Nadzienie

oliwki czarne 170 g
salami 60 g
ser brie 95 g

Dodatki

Czarnuszka nasiona Prymat do posypania
jajko do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: kulebiak oliwkowy

Kroki postępowania

1
Ciasto.
Drożdże mieszamy z cukrem i zostawiamy na kilka minut.
Do przesianej mąki dodajemy pokrojony tłuszcz , sól , jajka , rozczyn z drożdży , śmietanę i czosnek niedźwiedzi. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 1 - kulebiak oliwkowy foto
2
Plasterki salami kroimy drobno.
Ser brie kroimy w dość cienkie słupki.
Oliwki osączamy z zalewy i przecinamy na pół.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół.
Pierwszą połowę wałkujemy w kwadrat na wielkość blachy ( 26 X 26 cm.).
Krok 2 - kulebiak oliwkowy foto
3
Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem.
Nałożyć warstwę salami i rozłożyć brie.
Krok 3 - kulebiak oliwkowy foto
4
Teraz w wolne miejsca między brie rozkładamy oliwki.
Krok 4 - kulebiak oliwkowy foto
5
Wałkujemy drugą część ciasta i przykrywamy nadzienie lekko dociskając.
Wierzch smarujemy jajkiem robimy wzorek i posypujemy czarnuszką.
Pieczemy ok. 40-45 min. w 180 C.
Krok 5 - kulebiak oliwkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 22.03.2016 16:48
super danie
Konczi 22.03.2016 16:23
wygląda apetycznie :)
RenataZ-et 22.03.2016 14:44
bardzo fajny
Futka 22.03.2016 11:38
Cudowne i bardzo smakowite ciasto :)
Habibi 22.03.2016 11:03
bardzo lubię kulebiaki
Mniam 22.03.2016 10:42
Z chęcią bym spróbowała, bo musi być bardzo smaczne.
Małgorzata92 22.03.2016 10:26
Fajne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak