Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z ziarnami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 250 g
mąka owsiana 150 g
drożdże suche 1 opakowanie
woda 0,5 l
cukier 2 łyżeczki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
siemię lniane 3 łyżki
słonecznik łuskany 3 łyżki
sezam 2 łyżki
pestki dyni 1 łyżka
otręby pszenne 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z ziarnami

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy ze sobą. Ciasto jest luzne, ale takie ma być. Przy wyrabianiu ciasta posypujemy rękę mąką pszenną, żeby tak bardzo się nie kleiło. Mieszamy dokładnie.
Krok 1 - Chleb z ziarnami foto
2
Ciasto nakrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Krok 2 - Chleb z ziarnami foto
3
Po tym czasie przekładamy ciasto do nasmarowanej oliwą blaszki. Nakrywamy ścierką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 10-15 minut.
Krok 3 - Chleb z ziarnami foto
4
Wyrośnięte ciasto skrapiamy odrobina wody. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy chleb przez 1 godzinę. Kroimy dopiero po ostygnięciu.
Krok 4 - Chleb z ziarnami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 22.03.2016 18:53
pyszny,domowy chlebek
jagoda5913 22.03.2016 00:40
dobry domowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak