Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Aromatyczny dorsz w plastrach boczku, odc. 13

4.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

polędwica z dorsza 400 g
boczek wędzony 6 plastrów
olej rzepakowy
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Konfitura pomidorowa

passata pomidorowa 3 łyżki
ocet jabłkowy kilka kropli
kurkuma do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Sałatka

dynia 200 g
soczewica brązowa 1 puszka
Przyprawa do dań z fasoli i warzyw strączkowych Prymat
oregano do smaku
pomarańcza 1
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IV: Aromatyczny dorsz w plastrach boczku, odc. 13

Kroki postępowania

1
Konfitura pomidorowa: na niewielką ilość rozgrzanego oleju wsypujemy nieco kurkumy i podgrzewamy. Po chwili wlewamy passatę pomidorową, solimy, dodajemy pieprz czarny i kilka kropli octu jabłkowego. Odstawiamy.
Krok 1 - Doradca Smaku IV: Aromatyczny dorsz w plastrach boczku, odc. 13 foto
2
Sałatka: z kawałków dyni usuwamy skórę i pozostałą część kroimy w kostkę. Kostki dyni wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, dodajemy soczewicę i doprawiamy solą i pieprzem. Po chwili dodajemy sporą ilość przyprawy do fasoli oraz oregano do smaku i odstawiamy.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Aromatyczny dorsz w plastrach boczku, odc. 13 foto
3
Z pomarańczy ścieramy odrobinę skórki, a następnie filetujemy ją. Najpierw odcinamy końcówki pomarańczy, a następnie z góry do dołu ścinamy skórkę wraz z białą błonką i ostrym nożem wycinamy miąższ znajdujący się pomiędzy przeźroczystymi błonkami. Fileciki wraz z otartą skórką pomarańczy przekładamy do soczewicy, a z pozostałej części pomarańczy wyciskamy sok i wlewamy go do soczewicy.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Aromatyczny dorsz w plastrach boczku, odc. 13 foto
4
Polędwicę z dorsza dzielimy na 2 porcje. Na pergaminie układamy plastry boczku, tak, żeby nachodziły na siebie. I posypujemy je solą i sporą ilością pieprzu. Na boczku układamy rybę i zawijamy. Czynność powtarzamy z drugim kawałkiem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim dorsza, rozpoczynając od miejsca w którym kończy się zawinięty boczek. Usmażonego dorsza dzielimy na 3 części. Na talerz nakładamy konfiturę, sałatkę oraz kawałki ryby. Całość możemy ozdobić kiełkami oraz plastrami rzodkiewki (rzodkiewkę pokrojoną w bardzo cienkie plastry zanurzamy w zimnej wodzie, aż stanie się przezroczysta).
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Aromatyczny dorsz w plastrach boczku, odc. 13 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aga2313 03.07.2016 08:26
Robiłam tą rybkę (bez sałatki) i jest bardzo smaczna i aromatyczna. Gorąco polecam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak