Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój przepis na…: Pierś z kaczki po myśliwsku, odc. 17

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Mój przepis na Polsat
4.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

pierś z kaczki 4 sztuki

Marynata

olej rzepakowy 4 łyżki
Musztarda rosyjska Prymat 1 łyżka
miód wielokwiatowy 1 łyżka
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat 2 łyżki

Duszone śliwki

masło 2 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki
śliwki 600 g
wino czerwone wytrawne 500 ml
miód wielokwiatowy 3 łyżki
laska wanilii sztuka
Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Mój przepis na…: Pierś z kaczki po myśliwsku, odc. 17

Kroki postępowania

1
Przygotuj składniki.
Krok 1 - Mój przepis na…: Pierś z kaczki po myśliwsku, odc. 17 foto
2
Marynata: wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Mój przepis na…: Pierś z kaczki po myśliwsku, odc. 17 foto
3
Piersi z kaczki nacinamy ukośnie od strony skóry i dokładnie obtaczamy w marynacie. Następnie przekładamy na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażenie rozpoczynamy od strony skóry, aby wysmażyć tłuszcz. Gdy skórka się zrumieni odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 2 minuty. Następnie przekładamy mięso na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Krok 3 - Mój przepis na…: Pierś z kaczki po myśliwsku, odc. 17 foto
4
Duszone śliwki: na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu ze smażenia piersi z kaczki, dodajemy masło i olej i przekładamy przekrojone na pół i pozbawione pestek śliwki. Po chwili dodajemy miód, ziarna z laski wanilii oraz Przyprawę do grzanego wina i piwa. Całość mieszamy i dusimy aż śliwki będą miękkie. Następnie dolewamy wino i odparowujemy. Jeśli sos będzie za rzadki, możemy zagęścić go mąką ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą.
Krok 4 - Mój przepis na…: Pierś z kaczki po myśliwsku, odc. 17 foto
5
Po wyjęciu z piekarnika kaczkę układamy na desce i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie kroimy w cienkie plastry. Podajemy na duszonych śliwkach.
Krok 5 - Mój przepis na…: Pierś z kaczki po myśliwsku, odc. 17 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak