Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni z ziarnami

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 40 dkg
mąka żytnia pełnoziarnista 20 dkg
olej 1 łyżka
drożdże 5 dkg
mleko 2 szklanki
kminek 1 łyżeczka
otręby pszenne 1 garść
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
słonecznik łuskany 50 gram
siemię lniane 50 gram
pestki dyni 50 gram
ziarna sezamu 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni z ziarnami

Ciasto wyrobić w robocie. Do maszyny wlać mleko, dodać olej, sól i cukier. Następnie dodać mąkę wymieszaną z otrębami oraz rozkruszone drożdże. Na wierzch wysypać ziarna. Wyrabiać w robocie przez około 5 minut. Jeśli ciasto jest za gęste to dodać jeszcze trochę mleka, tak aby uformowało się w kulkę. Następnie wyłożyć na stolnicę do wyrośnięcia i zostawić na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Blachy keksówki wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować olejem. Wyłożyć ciasto do dwóch blach i znów odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godzinę w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela427 22.03.2016 10:28
musi być pyszny
Janina 21.03.2016 16:22
Smaczni i zdrowy chlebek domowy;)
mysza75 21.03.2016 10:38
jakie cudny chlebuś
Krzysztof15 21.03.2016 10:28
smaczny chlebek
Madzai 21.03.2016 10:25
Domowy najlepszy :)
Futka 21.03.2016 10:18
Pyszny, domowy chlebek :)
Mniam 21.03.2016 06:51
Bardzo lubię takie chlebki z dużą ilością ziaren. Pyszne są.
bertpvd 21.03.2016 00:18
wspaniały chlebek :) nie ma to jak domowy bez chemii
jagoda5913 21.03.2016 00:16
smaczny chlebek
misia123410 20.03.2016 22:34
same pyszności
Iwusia 20.03.2016 22:26
musi być smaczny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak