Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekolada z czerwonym winem i marcepanem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada gorzka 70-80 % 200 g
marcepan 50-100 g
wino czerwone słodkie 50 ml
papier do pieczenia woskowany

Porada

Najlepsze są mocne słodkie wina typu hiszpańskiego sherry ale można też dolać półsłodkie wino z winogron.

Przepis i sposób przygotowania na: Czekolada z czerwonym winem i marcepanem

Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do miseczki ustawionej na garnku z wrzącą wodą, Kiedy czekolada się rozpuści dolać wino i dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita konsystencja. Pozostawić do przestygnięcia. Marcepan pokroić w kosteczki.
Gruby woskowany papier do pieczenia rozłożyć na desce do krojenia, rozsypać marcepanowe kosteczki i za pomocą dużej łyżki zalać je przestudzoną czekoladą. Powinna powstać jedna duża tafla albo kilka mniejszych. Włożyć do lodówki i pozostawić do całkowitego zastygnięcia.
Przed podaniem pokroić ostrym nożem albo połamać na mniejsze porcje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 28.08.2016 17:49
polecam, bo to szybki i prosty sposób, aby przerobić banalną czekoladę na coś bardziej wykwintnego i nowego :)
w mojej kuchni 21.03.2016 22:29
same rarytaski deserowe
Motorek 21.03.2016 07:32
bardzo dobra
misia123410 20.03.2016 22:35
same pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak