Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluchy czosnkowo - cebulowe Zewy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki główne

mąka orkiszowa 400 g typ 700 jasna
mąka pszenna 100 g typ 750
drożdże suche 7 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1,5 łyżeczka
olej rzepakowy 3 łyżka
woda letnia 250 ml

dodatkowo

masło 100 g
czosnek 5 ząbek
Cebulka smażona Prymat 2 łyżka
sezam czarny 1 łyżka
ziarna 1 łyżeczka złoty len
jajko 1 szt małe

Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy czosnkowo - cebulowe Zewy

Kroki postępowania

1
Do misy robota wsypać obie mąki, dodać cukier, sól i drożdże i za pomocą haka wyrabiać wlewając wodę i olej.
Wyrabiać kilka minut a potem ciasto zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto rośnie, stopić w rondelku masło i do lekko przestudzonego zetrzeć ząbki czosnku na tarce o bardzo drobnych oczkach lub przecisnąć przez praskę, wymieszać i wystudzić ( masło nie może się ściąć ).
Krok 1 - Paluchy czosnkowo - cebulowe Zewy foto
4
Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagnieść przez chwilkę, podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokątne placki ( nie za cienkie i nie za grube ).
Każdy posmarować porcją masła z czosnkiem i na jednym posypać cebulką.
Krok 2 - Paluchy czosnkowo - cebulowe Zewy foto
5
Złożyć na na pól i ciąć paski a potem zwijać spiralnie i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać złotym lnem i czarnym sezamem.
Krok 3 - Paluchy czosnkowo - cebulowe Zewy foto
6
Zostawić do podrośnięcia a potem piec w zależności od grubości 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Wystudzić na kratce lub zostawić na blasze aż wystygną.
Krok 4 - Paluchy czosnkowo - cebulowe Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 01.04.2016 16:11
pomysłowe paluchy
ZEWA 21.03.2016 22:38
Dzięki. Paluchy są smaczne i najlepsze są jeszcze ciepłe.
sezamek 21.03.2016 19:19
Bardzo smaczne :)
Bernadeta1 21.03.2016 15:55
na pewno wyśmienite !
mysza75 21.03.2016 10:38
jakie dobre paluchy
iziona 21.03.2016 09:09
Te paluchy są super :)
justynkag 21.03.2016 07:17
Rewelacyjne paluchy. Koniecznie na mojej liście do zrobienia
norweska20 21.03.2016 00:34
to musi być pyszne
Iwusia 20.03.2016 22:25
wspaniałe te paluchy
gosia1988 20.03.2016 20:51
Fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak