Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ślimaczki z cynamonem i sezamem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka 40 dag
masło lub margaryna 25 dag
cukier puder 15 dag
śmietana 1 łyżki
żółtko jajek 2 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

dodatkowo

białko 1 szt
sezam 2 łyżki
cynamon 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ślimaczki z cynamonem i sezamem

Mąkę przesiać, posiekać ze schodzonym masłem lub margaryną, dodać żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Połączyć składniki. Dodać śmietanę, zagnieść ciasto, uformować kulę i schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta na grubość około 0,5 cm.. Cynamon wymieszać z sezamem Posmarować roztrzepanym białkiem,, posypać cynamonem i sezamem. Zwinąć boki do środka i ponownie schłodzić. Schłodzone ciasto pokroić na plasterki grubości około 0,5 cm. Ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni około 15 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 21.03.2016 14:30
smaczne ciasteczka
adelajda 20.03.2016 20:26
Super przekąska
dom-agi 20.03.2016 11:51
Bardzo apetyczne!
Futka 20.03.2016 11:03
Świetne i bardzo smakowite ciacha :)
Ewelina1991 20.03.2016 09:59
pięknie wyglądają!!
Maridka19 20.03.2016 09:57
Super pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak