Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z zielonej soczewicy z pieczarkami i siemieniem lnianym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soczewica zielona 400 gram
pieczarki 300 gram
pietruszka korzeń 1 sztuka
marchew 2 sztuki
siemię lniane 5 łyżek
otręby pszenne 5 łyżek
olej 2-3 łyżki
sól
pieprz
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
czosnek 2-3 ząbki
kostka rosołowa warzywna 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z zielonej soczewicy z pieczarkami i siemieniem lnianym

Kroki postępowania

1
Soczewicę opłukać,zalać wodą.dodać liście laurowe,ziele angielskie i łyżeczkę soli,ugotować do miękkości.odcedzić i wystudzic
Krok 1 - Pasztet z zielonej soczewicy z pieczarkami i siemieniem lnianym  foto
2
Obraną marchew i pietruszkę ugotować z dodatkiem kostki warzywnej.wystudzić( bulionu nie wylewać)
Krok 2 - Pasztet z zielonej soczewicy z pieczarkami i siemieniem lnianym  foto
3
Obrane pieczarki ugotować i bardzo drobno posiekać
Krok 3 - Pasztet z zielonej soczewicy z pieczarkami i siemieniem lnianym  foto
4
Siemię lniane zmielić(na zdjęciu rozdrabniacz który sobie nie poradził,użyłam młynka do kawy)
Krok 4 - Pasztet z zielonej soczewicy z pieczarkami i siemieniem lnianym  foto
5
Soczewicę i marchew z pietruszką zmielić w maszynce do mięsa lub w rozdrabniaczu
Krok 5 - Pasztet z zielonej soczewicy z pieczarkami i siemieniem lnianym  foto
6
w misce wymieszać soczewicę,marchew,pietruszkę ,pieczarki,zmielone siemię, posiekany czosnek,otręby i przyprawy.jeżeli konsystencja jest zbyt sucha dodać odrobinę bulionu.przełożyć do posmarowanej oliwą keksówki ( u mnie masło) wierzch posmarować oliwą.piec 60 minut w 160 stopniach.
Krok 6 - Pasztet z zielonej soczewicy z pieczarkami i siemieniem lnianym  foto
7
z keksówki wyjąć po całkowitym wystudzeniu.podawać z pieczywem
Krok 7 - Pasztet z zielonej soczewicy z pieczarkami i siemieniem lnianym  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 12.08.2016 12:54
uwielbiam takie paszteciki!
w mojej kuchni 20.03.2016 17:06
na pewno jest smaczny i zdrowy
Renataj 20.03.2016 13:06
Interesujący pomysł - takiego pasztetu jeszcze nie jadłam:)
RenataZ-et 20.03.2016 12:51
świetny pomysł
pestka 20.03.2016 09:10
smaczna propozycja
Stenka 20.03.2016 07:37
warto zrobić dla odmiany dla tradycyjnego
pajbek 20.03.2016 00:00
Pyszny pasztecik :-)
sezamek 19.03.2016 22:46
Ciekawy , wygląda na zdrowy :)
as28 19.03.2016 21:14
fajny pasztecik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak