Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietankowe babeczki drożdżowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 18 proc 200 ml
mąka pszenna 2,5 szklanki
woda ciepła 1/4 szklanki
masło 2 łyżki
cukier 2 łyżki
drożdże suche 7 g
sól do smaku
jajko 1

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietankowe babeczki drożdżowe

Do garnuszka wlać śmietanę, wodę oraz masło. Podgrzać, ale nie dopuścić do zagotowania. Ostudzić do letniej temperatury.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, drożdże, jajo oraz ciepłą miesę maślano-śmietanową. Wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciast drożdżowych.
Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość – minimum na 1 godzinę.
Ciasto podzielić na 16 równych części. Z każdej części uformować dowolny kształt wypełnić małe foremki do babeczek.
Piekarnik nagrzać do 190°, piec około 10 minut, na złoty kolor.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 04.04.2016 17:14
bardzo dobre
Janina 20.03.2016 11:15
Fajne babeczki;))
Krystyna32 20.03.2016 09:06
bardzo apetyczne
joannaa24 19.03.2016 22:24
Bardzo fajne, uwielbiam ciasto drożdżowe :)
Ela427 19.03.2016 20:14
śliczne babeczki
Babeczka35 19.03.2016 19:35
Pyszne babeczki:)
eliza135 19.03.2016 17:31
fajne babeczki
agnieszka214 19.03.2016 17:13
Pysznie wygladaja
ben-ka 19.03.2016 16:25
Bardzo mi się podobają, śliczne foremki masz.
Marta1986 19.03.2016 15:24
apetyczne babki
Stenka 19.03.2016 14:21
piękne babeczki
2milutka 19.03.2016 14:08
jak smakowicie wyglądają :P
KORAL 19.03.2016 13:13
Ładnie wyszły, lubię drożdżowe wypieki :)
IZABELA29 19.03.2016 11:35
super babeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak