Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój przepis na…: Kapusta faszerowana kaszą gryczaną i grzybami leśnymi, odc. 15

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Mój przepis na Polsat
5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa jałowcowa 200 g
szalotka 2 sztuki
ząbki czosnku 4 sztuki
borowiki 100 g ugotowanych
kapusta włoska 8 liści
kasza gryczana 2 szklanki ugotowanej
jajko 2 sztuki
rosół z kury Kucharek 1,5 l
natka pietruszki 2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej rzepakowy do smażenia
olej lniany 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Mój przepis na…: Kapusta faszerowana kaszą gryczaną i grzybami leśnymi, odc. 15

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy składniki
Krok 1 - Mój przepis na…: Kapusta faszerowana kaszą gryczaną i grzybami leśnymi, odc. 15 foto
2
Liście kapusty włoskiej gotujemy w osolonej wodzie, a następnie wkładamy do zimnej wody, żeby nie straciły zielonego koloru. Przygotowujemy rosół z kury: 3 kostki rosołu z kury wrzucamy do 1,5 l wrzącej wody i rozpuszczamy. Szalotki kroimy w kostkę, czosnek siekamy i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym. Borowiki kroimy w paski i dodajemy na patelnię.
Krok 2 - Mój przepis na…: Kapusta faszerowana kaszą gryczaną i grzybami leśnymi, odc. 15 foto
3
Doprawiamy solą morską, czarnym pieprzem, papryka ostrą, majerankiem i mieszamy. Kiełbasę kroimy w cienkie paseczki i po chwili przekładamy na patelnię. Smażymy razem, co jakiś czas mieszając.
Krok 3 - Mój przepis na…: Kapusta faszerowana kaszą gryczaną i grzybami leśnymi, odc. 15 foto
4
Do miski wkładamy kaszę gryczaną i wbijamy 2 jajka. Doprawiamy natką pietruszki solą i pieprzem. Do miski przekładamy podsmażone składniki z patelni i mieszamy.
Krok 4 - Mój przepis na…: Kapusta faszerowana kaszą gryczaną i grzybami leśnymi, odc. 15 foto
5
Do naczynia żaroodpornego wlewany kilka chochli rosołu. Na każdy liść kapusty nakładamy farsz, składamy boki liści do środka i zwijamy. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym z rosołem i zalewamy bulionem. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C stopni z termoobiegiem.
Krok 5 - Mój przepis na…: Kapusta faszerowana kaszą gryczaną i grzybami leśnymi, odc. 15 foto
6
Po wyjęciu przekładamy na talerze i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Jak danie delikatnie ostygnie skrapiamy olejem lnianym.
Krok 6 - Mój przepis na…: Kapusta faszerowana kaszą gryczaną i grzybami leśnymi, odc. 15 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 18.03.2016 11:04
mniam !!! kasza + grzyby a całość w kapuście - jest pysznie !
bertpvd 18.03.2016 11:04
ale to musi być obłędnie pyszne
ilka01 18.03.2016 10:56
pyszności :)
Czyki 18.03.2016 10:55
Apetycznie wygląda
endzi
endzi 18.03.2016 09:33
Wygladaja super! Na pewno skorzystam z przepisu!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak