Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój przepis na...: Wiejski gulasz z żołądków drobiowych, odc. 13

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Mój przepis na Polsat
5.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żołądki drobiowe 1 kg
rosół z kury Kucharek 1 l
masło 3 łyżki
cebula 2 szt.
papryka czerwona 1 szt.
pieczarki 10 szt.
pomidory pelati 1 puszka
kasza perłowa 500 g
ogórki kwaszone 6-7 szt.
kapary całe Smak 1 łyżka
oliwki zielone 6-8 sztuk
Chili pieprz cayenne mielone Prymat szczypta
Pieprz ziołowy mielony Prymat szczypta
Majeranek suszony Prymat szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Mój przepis na...: Wiejski gulasz z żołądków drobiowych, odc. 13

Kroki postępowania

1
Umyte i osuszone żołądki kroimy w paski i gotujemy do miękkości w rosole z kury.
Krok 1 - Mój przepis na...: Wiejski gulasz z żołądków drobiowych, odc. 13 foto
2
Pieczarki kroimy w plastry, a cebule i paprykę w grubą kostkę. Tak przygotowane składniki smażymy na złoty kolor na rozgrzanym maśle i doprawiamy do smaku solą morską. Po podsmażeniu przekładamy do gotujących się żołądków. Następnie dodajemy kapary, pomidory pelati oraz posiekane zielone oliwki.
Krok 2 - Mój przepis na...: Wiejski gulasz z żołądków drobiowych, odc. 13 foto
3
Całość doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym, chili pieprzem cayenne oraz roztartym w dłoniach majerankiem. Żołądki gotujemy do miękkości – przez ok. 30 minut.
Krok 3 - Mój przepis na...: Wiejski gulasz z żołądków drobiowych, odc. 13 foto
4
Ogórki kwaszone obieramy ze skóry kroimy w małe kawałki i przekładamy do miseczki. Ogórki i kaszę podajemy w osobnych miseczkach. Do osobnej miski wlewamy gulasz, który możemy udekorować ulubionymi kiełkami.
Krok 4 - Mój przepis na...: Wiejski gulasz z żołądków drobiowych, odc. 13 foto
5
Smacznego!
Krok 5 - Mój przepis na...: Wiejski gulasz z żołądków drobiowych, odc. 13 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Doradca Smaku 17.03.2016 09:48
@gosia56, w dodatkach powinna być oczywiście kasza jęczmienna :)
gosia56 16.03.2016 19:51
czemu w składnikach jest kasza perłowa a pózniej jest kasza jaglana jako dodatek?
gosia56 16.03.2016 19:44
Super oglądałam i dziękuję za odpowiedz na moje pytanie to był strzał w dziesiątkę do kaszy jaglanej ulubione udko kurczaka dla męża on je uwielbia;)
KORAL 16.03.2016 18:40
Oglądałam , świetne, a myślałam że z żołądków to tylko a'la flaczki są dobre :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak