Konfitura z galaretką porzeczkową

Konfitura z galaretką porzeczkową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • morele

    2 kg
  • cukier

    2,40 kg
  • woda

    0,8 l
  • sok porzeczkowy

    1 l
  • cukier

    800 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na konfiturę:
morele, woda i cukier 1, 20 kg. Niezbyt duże owoce moreli sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki, a następnie przepołowić i oddzielić pestki. Połowę cukru zagotować z wodą. Do wrzącego syropu włożyć połówki moreli i tylko raz zagotować, a następnie zszumować i odstawić. Następnego dnia dodać do konfitury resztę cukru i znów zagotować. Po trzecim gotowaniu odlać syrop z konfitury. Oddzielnie przygotować galaretkę, z soku porzeczkowego i cukru 400 g. Gdy galaretka krzepnie, włożyć do niej morele i zagotować. Gorącą konfiturę nakładać do słoików, zamknąć.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SyMiki

13.03.2011 21:50
muszę spróbować

Natalia/tubisiek

23.08.2010 07:39
ciekawe, nigdy tak nie robiłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat