Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowa karpatka

3.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:

woda 250 ml
masło 125 g
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
sól szczypta
jajko 5
barwnik spożywczy czerwony szczypta

Krem:

masło 300 g
mleko 1 litr
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
cukier waniliowy 16 g
żółtko jajek 5
cukier 5 łyżek

Mus z truskawek:

mrożone truskawki 700 g
galaretka truskawkowa 2

Dodatkowo:

perełki cukrowe

Porada

Tradycyjna karpatka z kremem przekładana słodkim truskawkowym musem.

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowa karpatka

Kroki postępowania

1
Ciasto
Masło rozpuścić w gotującej wodzie z dodatkiem barwnika, dodać sól, proszek do pieczenia i mąkę. Całość dokładnie mieszać żeby ciasto odchodziło od ścianek. Pozostawić do wystudzenia. Do wystudzonego ciasta dodawać kolejno jajka cały czas miksując do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części, przełożyć do dwóch form wysmarowanych masłem i oprószonych mąką o wymiarach 24x40cm. Każde ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30minut. .
Krok 1 - Truskawkowa karpatka foto
2
Krem
Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z mąkami i żółtkami i ugotować jak budyń a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji kremu. (kilka łyżek kremu odłożyć do dekoracji wierzchu ciasta).
Krok 2 - Truskawkowa karpatka foto
3
Mus z truskawek
Rozmrożone truskawki przełożyć do garnka i zagotować. Zblenderować blenderem, wsypać galaretki i dokładnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia galaretek a następnie pozostawić do lekkiego stęgnięcia.
Krok 3 - Truskawkowa karpatka foto
4
Jedno z ciast przełożyć do formy, wyłożyć połowę kremu, wylać tężejący mus z truskawek, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem. Wierzch ciasta udekorować kremem przy pomocy szprycy i czerwonymi cukrowymi perełkami a następnie wstawić do lodówki.
Krok 4 - Truskawkowa karpatka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 10.09.2016 20:56
pysznie wygląda
ania2610 17.03.2016 11:37
bardzo fajnie wygląda w tych kolorach!
Poison1988 17.03.2016 08:44
rewelacyjnie wygląda :)
Linka2107 16.03.2016 21:29
dziękuję :)
Linka2107 16.03.2016 21:29
dziękuję :)
Linka2107 16.03.2016 21:29
dziękuję :)
bryndzia93 16.03.2016 20:15
Ciekawa karpatka :)
Ola1984 16.03.2016 16:15
Pyszne ciacho, piękne kolory :)
Madzai 16.03.2016 15:59
Ale super efekt :) !
justynkag 16.03.2016 11:23
Pięknie się prezentuje.
IZABELA29 16.03.2016 10:59
pysznie wygląda
norweska20 16.03.2016 08:35
smakowity pomysł
gusia1000 16.03.2016 00:03
ładnie i kolorowo.
Łukasz15 15.03.2016 23:52
Palce lizać
Iwusia 15.03.2016 23:38
wspaniała propozycja - tak bogato
Wafelek2601 15.03.2016 23:28
Pyszne ciasto
KORAL 15.03.2016 23:25
Piękne pyszności...
ada.la 15.03.2016 22:18
wygląda zjawiskowo
Renataj 15.03.2016 21:17
Wspaniale się prezentuje:)
bertpvd 15.03.2016 21:16
wspaniały wyrób
Wiktoria29 15.03.2016 21:16
fajny pomysł
Kolorowa 15.03.2016 21:13
Śliczna karpatka !
Barbara13 15.03.2016 20:52
zachęcająco wygląda
Renata9 15.03.2016 20:52
Super ciacho :-)
Franciszek 15.03.2016 20:45
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak