Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas z czerwonych buraków

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

buraki czerwone 1 kg
woda przegotowana 2 l
sól 2 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 6 szt
czosnek ząbki 4 szt

Porada

Sól dodajemy w proporcji jedna łyżka soli na jeden litr.

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas z czerwonych buraków

Obrane buraki kroimy na mandolinie lub nożem w cienkie plastry. Układamy w glinianym naczyniu. Dodajemy pokrojone w kawałki ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Do przegotowanej i ostudzonej wody dodajemy dwie łyżki soli i mieszamy. Zalewamy buraki wodą i odstawiamy na 6-7 dni w ciepłe miejsce. Zakrywamy górę garnka lnianą ściereczką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 20.03.2016 10:06
bardzo przydatny przepis, super
KORAL 19.03.2016 20:36
Dobry , przydałby się do barwienia jajek :)
Futka 15.03.2016 11:14
Domowy najlepszy - pysznie i zdrowo :D
tobi1989 15.03.2016 10:24
Samo zdrowie na wiosnę :)
Habibi 15.03.2016 08:44
lubię do mojego zakwasu dodać też kminek albo imbir, tylko pieprzu nie dodaję
gusia1000 15.03.2016 00:09
Warto taki robić.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak