Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tołpyga w białym winie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryba 1,2 kg (tołpyga)
mąka 5 łyżek
masło 100 g
olej rzepakowy 1 łyżka
wino białe wytrawne 1/2 l
tymianek 1 świeży

Przepis i sposób przygotowania na: Tołpyga w białym winie

Rybę po sprawieniu opłukałem, osuszyłem. Oprószyłem solą i pieprzem. Odstawiłem na pół godziny. Na dużej patelni rozgrzałem masło. Obsmażyłem rybę z dwóch stron na złoty kolor.

Naczynie żaroodporne skropiłem oliwą Przełożyłem do niego usmażona rybę. Podlałem winem. Na koniec f do naczynia włożyłem kilka gałązek świeżego tymianku.
Wstawiłem do piekarnika. Zapiekałem 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Co pewien czas polewałem ryby powstającym sosem. Podałem z młodymi ziemniakami polanymi śmietaną z przesmażoną cebulą oraz surówką z białej kapusty.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 14.03.2016 20:23
fajny przepis ;)
halina17 14.03.2016 19:30
Dobra ryba :)
JulkaTomeczek 14.03.2016 19:09
Musi być pyszna
anka1988 14.03.2016 19:00
smacznie przyrządzona rybka!
olkaaa 14.03.2016 18:30
chętnie spróbuję
Ania321 14.03.2016 16:40
Bardzo apetyczne danie :)
Agnieszka-87-25 14.03.2016 14:55
zjadłoby sie takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak