Mięso kanapkowe ze słoika

Mięso kanapkowe ze słoika

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • łopatka wieprzowa

    2.5 kg
  • boczek surowy

    1 kg

marynata

  • woda

    2 l
  • liście laurowe Prymat

    4 sztuki
  • ziele angielskie całe

    7 sztuk
  • pieprz czarny ziarnisty

    10 sztuk
  • sól

    3 łyżki
  • ząbki czosnku

    6 sztuk

Dodatkowo

  • majeranek Prymat

    1 łyżka
  • przyprawa do mięsa mielonego

    1 łyżka
  • pieprz czarny mielony

    1/2 łyżeczki
  • woda

    1/2 szklanki
  • żelatyna

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Składniki marynaty ( bez czosnku) zagotować i wystudzić. Mięso i boczek pokroić w plastry, włożyć do większego naczynia. Zalać marynatą i dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Wymieszać i obciążyć talerzykiem. Wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce na 8 - 10 godzin.
Wyjąć mięso z marynaty, czosnek i przyprawy odrzucić a mięso z łopatki pokroić w kostkę. Boczek zmielić w maszynce z siatką o dużych oczkach.
Żelatynę namoczyć w wodzie i razem z pozostałymi przyprawami dodać do mięsa. Mięso dokładnie wyrobić, będzie kleiste.
Do wyparzonych słoików wkładać mięso tak, żeby nie było wolnych przestrzeni, do wysokości 3/4 słoika. Zamknąć wieczkiem i ustawić słoiki na blaszce do pieczenia.
Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 200 stopni. Gdy w słoikach zacznie się gotować, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 1,5 - 2 godz. Przechowywać w chłodnym miejscu. Z tej porcji mięsa wychodzi 10 słoików pół litrowych.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Habibi

14.03.2016 19:44
Ja też robię i bardzo je lubimy :)

Grazyna0211

14.03.2016 16:56
smaczne mięsko

dodi

14.03.2016 10:17
zjadłabym, mniam

Krzysztof15

14.03.2016 06:19
bardzo lubię

KORAL

13.03.2016 20:24
Już się częstuję i zabieram przepis :)

Beatris

13.03.2016 20:05
Pyszna domowa wędlinka:)

Damiano

13.03.2016 18:47
fajny przepis

Lis

13.03.2016 18:12
Smakowicie wygląda:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat