Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po japońsku (pewnie z Japonią nie ma nic wspólnego jak ryba po grecku z Grecją, ale smakuje rewelacyjnie)

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ryba

filet z miruny 2 kg
jaja 4 sztuki
mąka pszenna 300 g
mąka krupczatka 300 g
sól wg uznania
olej rzepakowy wg potrzeb

Marynata

ogórki konserwowe 10 sztuk
papryka konserwowa 10 płatów
marchew 2 sztuki
cebula 3 duże sztuki
koncentrat pomidorowy 200 g
ocet 10 % 30 łyżek
sól wg uznania
cukier 15 łyżek
keczup łagodny 15 łyżek

Porada

ZAMIAST OCTU 10% DODAJĘ OCET, W KTÓRYM KONSERWOWANE BYŁY PAPRYKA I OGÓRKI. NADAJE TO POTRAWIE O WIELE LEPSZY SMAK.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po japońsku (pewnie z Japonią nie ma nic wspólnego jak ryba po grecku z Grecją, ale smakuje rewelacyjnie)

1. Rybę oprószamy solą, obtaczamy kolejno w mące pszennej, rozkłóconym jajku i mące krupczatce, a następnie smażymy na oleju.
2. Przygotowujemy zalewę:
a) ogórki kroimy w talarki, paprykę w paski, a marchewkę w słupki,
b) pokrojoną w piórka cebulę smażymy na oleju na złoto (gdy się zrumieni, podlewamy wodą),
c) łączymy ze sobą warzywa, dodajemy ocet, keczup, koncentrat, cukier, sól.
3. Przestudzoną rybę przekładamy na przemian z zalewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 13.03.2016 16:01
rewelacyjny pomysł
Marta1986 13.03.2016 15:12
pyszna ryba
sliwka 13.03.2016 09:39
Pyszna, ostatnio miałam okazję spróbować;))
tobi1989 13.03.2016 08:26
Fajny przepis :)
Róża1 13.03.2016 07:13
Super przepis !!!!! warto chyba zrobić :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak