Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z makiem (z dodatkiem kefiru)
Kroki postępowania
Do miski dać pokruszone drożdże, miód, 1/3 szklanki ciepłej wody, dwie łyżki mąki.
Wszystko wymieszać.
Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. W tym czasie rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość.
Gdy rozczyn urośnie dodać do niego pozostałe składniki ciasta (pozostałą ciepłą wodę, pozostałą mąkę, kefir, sól, oliwę z oliwek, mak).
Wyrobić ciasto, można podsypać odrobinę więcej mąki.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Z każdej części powinny wyjść 3 bułki (w sumie 12 sztuk). Uformować ręcznie kształt.
Bułki rozłożyć na dużej blaszce z piekarnika, na papierze do pieczenia.
Posmarować z góry mlekiem (np. za pomocą pędzelka silikonowego).
Posypać makiem.
(W moim piekarniku po 10 minutach pieczenia należało przykryć górę bułek folią aluminiową aby z góry za bardzo się nie przypiekły)