Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Róże z mięsem mielonym

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
woda 1/2 szklanki
śmietana 18 proc 200 gram
jajko 1 sztuka
olej rzepakowy 4 łyżki
sól 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Nadzienie

mięso mielone wieprzowe 400 gram
cebula 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
ząbek czosnku
jajko
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
olej rzepakowy 2 łyżki

sos

marchewka 2 sztuki
cebula 1 sztuka
ketchup pikantny 4 łyżki
woda 3/4 szklanki
śmietanka kremowa 120 ml
olej rzepakowy 3 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Róże z mięsem mielonym

Kroki postępowania

1
Cebulę do nadzienia pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Razem przesmażyć i dodać do mięsa.
Krok 1 - Róże z mięsem mielonym foto
2
Doprawić pieprzem, solą, majerankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać jajko i wyrobić tak jak na kotlety.
Krok 2 - Róże z mięsem mielonym foto
3
Do miski przesiać mąkę, dodać sól i pozostałe składniki ciasta i wyrobić. Ciasto powinno być gładkie i miękkie.
Krok 3 - Róże z mięsem mielonym foto
4
Odstawić na pół godziny, w tym czasie przygotować sos.
Krok 4 - Róże z mięsem mielonym foto
5
Cebulę pokroić w ćwierć plasterki, marchewki zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z marchewką. Dodać ketchup, wodę, przyprawy i 50 ml śmietany. Razem gotować 1 minutę.
Krok 5 - Róże z mięsem mielonym foto
6
Ciasto podzielić na 8 części i rozwałkować na prostokąty o wymiarach 10 na 30 cm.
Krok 6 - Róże z mięsem mielonym foto
7
Na środek rozłożyć nadzienie i dobrze zlepić.
Krok 7 - Róże z mięsem mielonym foto
8
Zwijać róże zlepioną stroną do góry.
Krok 8 - Róże z mięsem mielonym foto
9
Do formy wyłożyć sos.
Krok 9 - Róże z mięsem mielonym foto
10
Róże układać na sosie. U mnie forma była za mała i zmieściło mi się tylko 7 róż. Po wierzchu polać róże resztą śmietany. Wstawić do piekarnika z temp. 180 stopni na 45 minut. Forma 28 - 30 cm.
Krok 10 - Róże z mięsem mielonym foto
11
Po 15 minutach wyjąć z piekarnika i posmarować sosem z pod róż. Wstawić z powrotem do piekarnika i od góry zabezpieczyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Czynność smarowania powtórzyć po kolejnych 15 minutach. Podawać na gorąco.
Krok 11 - Róże z mięsem mielonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 12.03.2016 20:33
bardzo ładnie wygląda
Barbara13 12.03.2016 17:17
świetny pomysł i super się prezentuje
Wacław 12.03.2016 16:01
świetny przepis :-)
mirosława4 12.03.2016 15:22
fajny pomysł nie tylko na obiad :)
gosia56 12.03.2016 10:24
na pewno pyszne ;)
Madzai 12.03.2016 09:45
Bardzo fajny pomysł :)
ice cubes 12.03.2016 08:00
Danie ładnie wygląda :)
Jolcia_90 12.03.2016 00:27
Piękne i efektowne. Super pomysł Teresko :)
Mniam 12.03.2016 00:16
Bardzo smaczne i super wyglądają te różyczki.
Adamorek 11.03.2016 23:44
polecam też takie same ze szpinakiem
Janina 11.03.2016 23:17
Świetny pomysł;))
Łukasz15 11.03.2016 22:47
Super pomysł
ilka01 11.03.2016 22:22
pięknie wyglądają
gosia1988 11.03.2016 22:20
Taki obiad to jest super :-)
JulkaTomeczek 11.03.2016 22:10
Fajny przepis
wwwiolka 11.03.2016 21:58
Bardzo fajny przepis.
barbara11561 11.03.2016 21:57
Rewelacyjnie wygląda to danie :)
Magula 11.03.2016 21:11
fajny pomysł
Ela427 11.03.2016 21:02
musi być pyszne to jedzonko
Anna169Hosz 11.03.2016 20:04
Ładnie wygląda.
Stenka 11.03.2016 19:53
Fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak