Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki z malinami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 300 gram
drożdże świeże 15 gram
sól 1 szczypta
cukier 3 łyżki
mleko 2% 1,5 szklanki
jajko 1 sztuka
maliny świeże 200 gram

Dodatkowo

olej do smażenia 50-80 ml
cukier puder 50 gram

Porada

Ja użyłam malin mrożonych ale jeśli macie świeże maliny jak najbardziej można ich użyć.

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki z malinami

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać przez sito do miski i dodać szczyptę soli.
Krok 1 - Racuszki z malinami foto
2
Następnie dodać podaną ilość cukru.
Krok 2 - Racuszki z malinami foto
3
Do całości dodać jedno jajko.
Krok 3 - Racuszki z malinami foto
4
Następnie odmierzyć podanąilość świeżych drożdzy i skruszyć je dokładnie.
Krok 4 - Racuszki z malinami foto
5
Mleko delikatnie podgrzać, tak by było lekko ciepłe. Wlać do miski i dokładnie wymieszać aż do całkowitego połączenia się składników.
Krok 5 - Racuszki z malinami foto
6
Na koniec dodać maliny i całość dokładnie wymieszać uważając by maliny się nie rozpadły.
Krok 6 - Racuszki z malinami foto
7
Na patelni dobrze rozgrzać około dwie, trzy łyżki oleju. Dużą łyżką nakładać porcję i piec racuchy do zarumienienia z obu stron.
Krok 7 - Racuszki z malinami foto
8
Gotowe racuchy przekładać na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Po osuszeniu układać na talerzyku i posypać cukrem pudrem.
Krok 8 - Racuszki z malinami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 11.03.2016 16:12
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak