Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z serem białym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

makaron kokardki 300 gram
woda 1,5 litra
sól 1/2 łyżeczki

Masa serowa

ser biały 250 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
olejek pomarańczowy 3-4 krople

Dodatkowo

masło 50 gram
cukier 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z serem białym

Podaną ilość wody posolić, zagotować. Gdy zacznie wrzeć dodać makaron. Gotować mieszając co jakiś czas przez około 8-10 minut na małej mocy palnika. Następnie makaron odcedzić (przelewając zimną wodą) i pozostawić na sicie aż do całkowitego ocieknięcia. Ser przełożyć do miski dodać cukier waniliowy oraz kilka kropli olejku pomarańczowego. Całość dokładnie wymieszać. Masło roztopić na patelni i lekko przyrumienić uważając by się nie przypaliło. Na patelnie wsypać osusony wcześniej makaron i podgrzać.Dokładnie wymieszać wraz z masełkiem. Gdy makaron będzie już ciepły przełożyć go na tależyki i posypać serem białym.
Każdą porcję posłodzić po wierzchu jedną łyżeczką cukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak