Przepis i sposób przygotowania na: Torcik na zimno
I WARSTWA:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić razem z cukrem, cukrem waniliowym, żelatyną. Do masy dodać żółtka i jeszcze delikatnie wymieszać. Pierwszą warstwę wlać na spód tortownicy i wstawić do lodówki.
II WARSTWA:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem, kakao i żelatyną. Połączyć z żółtkami i delikatnie wymieszać. Wylać masę na zastygniętą pierwszą warstwę. Ponownie wstawić do lodówki.
III WARSTWA:
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać żelatynę. Masę wylać do tortownicy i wstawić do lodówki.
IV WARSTWA:
Galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Użyć pół szklanki wody mniej niż zalecają. Przestudzoną galaretkę wylać na pozostałe warstwy i wstawić do lodówki aż stężeje.