Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik na zimno

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
gorąca woda 1 szkl

I WARSTWA

jajko 2 szt
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 1 szt

II WARSTWA

jajko 2 szt
cukier 3 łyżki
kakao 2 łyżki

III WARSTWA

śmietana 30% 250 ml
cukier 3 łyżki

IV WARSTWA

galaretka truskawkowa 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik na zimno

3 łyżki żelatyny rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Rozpuszczoną żelatynę rozlać na 3 równe części.
I WARSTWA:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić razem z cukrem, cukrem waniliowym, żelatyną. Do masy dodać żółtka i jeszcze delikatnie wymieszać. Pierwszą warstwę wlać na spód tortownicy i wstawić do lodówki.
II WARSTWA:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem, kakao i żelatyną. Połączyć z żółtkami i delikatnie wymieszać. Wylać masę na zastygniętą pierwszą warstwę. Ponownie wstawić do lodówki.
III WARSTWA:
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać żelatynę. Masę wylać do tortownicy i wstawić do lodówki.
IV WARSTWA:
Galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Użyć pół szklanki wody mniej niż zalecają. Przestudzoną galaretkę wylać na pozostałe warstwy i wstawić do lodówki aż stężeje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 05.05.2016 14:25
fantastyczny :)
Róża1 15.03.2016 15:33
wygląda bardzo zachęcająco :-).
ice cubes 10.03.2016 11:56
Również robię czasem coś podobnego :)
mysza75 10.03.2016 11:37
pyszny torcik na zimno
Ewelina1991 10.03.2016 08:54
świetny torcik
Małgorzata92 10.03.2016 08:11
Fajny przepis :)
Maridka19 10.03.2016 07:56
Lubię takie torciki :)
Krzysztof15 10.03.2016 06:22
pyszny torcik
gusia1000 09.03.2016 23:20
Zawsze dobry.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak