Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Chrupiące bezy z konfiturą z cytrusów, odc. 7

5.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Bezy

białko 10
cukier kryształ 500 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Goździki całe Prymat kilka

Konfitura z cytrusów

cukier kryształ 500 g
limonka 2 sztuki
cytryna 2 sztuki
pomarańcze 500 g
likier pomarańczowy 50 ml
wanilia laski do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku

Mus z czekolady

biała czekolada 200 g
śmietana 36% 150 ml
serek mascarpone 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IV: Chrupiące bezy z konfiturą z cytrusów, odc. 7

Kroki postępowania

1
Bezy: do schłodzonych białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem, stopniowo (po ok. 4 łyżki) dodając cukier (400 g). Ubijamy aż cukier się rozpuści a masa z białek będzie miała ciągnącą konsystencję. Z tak przygotowanej masy formujemy za pomocą rękawa cukierniczego lub zwykłej torebki ok. 30 bez i pieczemy je ok. 40-50 min w 130°C. Pozostały cukier wsypujemy do młynka do mielenia kawy wraz z kilkoma goździkami i mielimy na puder.
Krok 1 - Doradca Smaku IV: Chrupiące bezy z konfiturą z cytrusów, odc. 7 foto
2
Konfitura: do garnka przesypujemy cukier i karmelizujemy od czasu do czasu ruszając garnkiem (nie mieszamy łyżką). Odrobinę cukru zostawiamy. Sparzone limonki i cytryny kroimy w kostkę wraz ze skórką. Pomarańcze obieramy ze skóry i filetujemy, a z pozostałej części wyciskamy do garnka sok. Pokrojone cytrusy dodajemy do skarmelizowanego cukru i gotujemy aż nadmiar wody odparuje. Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół. Ziarenka wanilii oraz laskę dodajemy do garnka. Przyprawiamy do smaku chili. Pod koniec wlewamy likier pomarańczowy.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Chrupiące bezy z konfiturą z cytrusów, odc. 7 foto
3
Mus z czekolady: pokruszoną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przekładamy do drugiej miski i odstawiamy do ostygnięcia. Do mocno schłodzonej śmietany dodajemy serek mascarpone i mieszamy mikserem, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną masę dodajemy stopniowo do czekolady. Dokładnie mieszamy za pomocą rózgi i odstawiamy do lodówki na min. 30 min, żeby mus stężał.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Chrupiące bezy z konfiturą z cytrusów, odc. 7 foto
4
Łyżkami formujemy kulki z musu czekoladowego, układamy go na talerzach i polewamy konfiturą. Na wierzchu układamy bezy i posypujemy cukrem goździkowym. Talerz możemy ozdobić liśćmi świeżej mięty.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Chrupiące bezy z konfiturą z cytrusów, odc. 7 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 24.08.2016 20:35
Musi fajnie smakowac
KORAL 16.03.2016 01:00
Pyszne beziki
Janina 10.03.2016 15:17
Świetny deserek;))
mysza75 10.03.2016 11:37
uwielbiam takie beziki pysznie wyglądają
Magula 10.03.2016 09:53
Ciekawa propozycja
ben-ka 10.03.2016 09:27
Ja też bardzo lubię beziki:)
norweska20 09.03.2016 22:34
bezy - uwielbiam ..a ten mus - ....oj zapowiada się pyszny deser :)
Wiktoria29 09.03.2016 20:43
niebo w gębie, konfitura z cytrusów z dodatkiem chili - jestem jej bardzo ciekawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak