Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe z czekoladą

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 600 gram
masło miękkie 100 gram
drożdże 30 gram
mleko ciepłe 200 ml
cukier 4 łyżki
jajko 2 sztuki
cukier waniliowy 1 porcja
sól szczypta

Pozostałe składniki

cukier kryształ
jajko 1 sztuka
krem czekoladowy

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe z czekoladą

Kroki postępowania

1
ROZCZYN DO CIASTA

Mieszamy ręcznie w miseczce pokruszone drożdże, 100 ml mleka ciepłego, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki.
Przykrywamy np. ściereczką do naczyń i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 15 minut. W tym czasie rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość.
Krok 1 - Rogaliki drożdżowe z czekoladą foto
2
CIASTO

Do miski, do rozczynu dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasta.
Ciasto zagniatamy do momentu, gdy nie będzie się już kleić. Można dodać trochę więcej mąki aby nie kleiło się.
Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na około 2 godziny. W tym czasie zwiększy swoją objętość.

Krok 2 - Rogaliki drożdżowe z czekoladą foto
3
Ciasto dzielimy na 4 części.
Każdą z części jeszcze chwilę wyrabiamy, potem wałkujemy podsypując delikatnie mąką, tak aby uzyskać okrągły kształt.
Nożem przecinamy rozwałkowane ciasto na osiem kawałków.
Krok 3 - Rogaliki drożdżowe z czekoladą foto
4
Na każdy kawałek nakładamy niewielką łyżeczkę czekolady typu np. nutella. Formujemy kształt rogalików.
Krok 4 - Rogaliki drożdżowe z czekoladą foto
5
Jedno jajko roztrzepać. Każdego rogalika smarujemy po wierzchu jajkiem i posypujemy odrobinę cukrem kryształ.
Rogaliki rozkładamy na papierze do pieczenia, na dużej blaszce z piekarnika. Zachowujemy odstęp, gdyż rogaliki jeszcze urosną. Pieczemy ok 25 minut w temperaturze 175 stopni.

Rogaliki z podanych składników powinny zmieścić się na dwóch dużych blaszkach z piekarnika.
Krok 5 - Rogaliki drożdżowe z czekoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 09.03.2016 20:38
Smaczne rogaliki.
agaK. 09.03.2016 11:21
Moje wyglądają identycznie, tylko robię z marmoladą:)
endzi
endzi 09.03.2016 10:48
Dzis tez bede piekla rogaliki jednak bez nadzienia...moze tym razem wyprobuje ten przepis!
bryndzia93 09.03.2016 09:40
Fajne rogaliki :)
tobi1989 09.03.2016 08:47
Fajny pomysł :)
kotur 09.03.2016 01:31
pokombinowałbym jeszcze z nadzieniem. Super wyglądają :)
jagoda5913 09.03.2016 00:55
pięknie wypieczone
Łukasz15 08.03.2016 23:13
Pyszne rogaliki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak