Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet królewski

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filety z pstrąga 50 dkg
mąka kukurydziana 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
rosół z kostki 1 szklanka
sok z 1/2 cytryny
posiekana zielenina 1 garść
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
cukier, sól do smaku
herbata czarna 1/4 mocna
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
kremówka 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet królewski

Rybę ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody, dodając listek laurowy. Rybę delikatnie wyjąć, odsączyć i przepuścić przez maszynkę lub zmiksować. Dodać jajka, przesianą mąkę, śmietanę, zieleninę, dobrze wyrobić na jednolitą masę, doprawić do smaku. Dużą formę do zapiekania wyłożyć płatkiem folii spożywczej, przełożyć masę rybną. Formę umieścić w większej formie lub brytfannie napełnionej ciepłą wodą (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy z pasztetem). Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 40 minut. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnego rosołu. Resztę rosołu zagotować, wymieszać z napęczniałą żelatyną, ostrożnie dolewać herbatę, kontrolując smak. Doprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem. Odstawić do wystygnięcia. Gdy galaretka zacznie się ścinać wylać ją na pasztet i wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 28.06.2011 09:41
super
Margo1 22.08.2010 17:30
nie jadłam takiego pasztetu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak