Mój przepis na…: Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym, odc. 7

odc. 7 Mój przepis na

Mój przepis na…: Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym, odc. 7

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki dla 4 osób

  • mięso mielone indycze

    500 g
  • cebula

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • przyprawa do indyka

    1 opakowanie
  • pomidory pelati

    500 ml
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • parmezan starty

    4 łyżki
  • oliwki zielone

    5 sztuk
  • oliwki czarne

    5 sztuk
  • olej rzepakowy

    łyżka
  • papryka słodka mielona

    do smaku
  • bazylia otarta Prymat

    do smaku
  • oregano

    do smaku

sos pomidorowy

  • cebula

    1 sztuka
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • rosół z kury Kucharek

    250 ml
  • cukier kryształ

    5 g
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na…: Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym, odc. 7
Sos pomidorowy: cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Chwilę smażymy i podlewamy rosołem. Następnie dodajemy pomidory pelati oraz cukier. Przyprawiamy do smaku bazylią, słodką papryką i oregano. Trzymamy na ogniu, aby woda z pomidorów nieco odparowała. W trakcie smażenia możemy dolać nieco rosołu.
Krok 2 - Mój przepis na…: Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym, odc. 7
Drugą cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni z rozgrzanym olejem. Zeszkloną cebulę przekładamy do mięsa mielonego. Dodajemy jajko oraz Przyprawę do indyka i dokładnie wyrabiamy ręką.
Krok 3 - Mój przepis na…: Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym, odc. 7
Z mięsa formujemy niewielkie klopsiki, obtaczamy ja w mące i smażymy z dwóch stron na tej samej patelni, na której wcześniej smażyliśmy cebulę. Klopsiki odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Krok 4 - Mój przepis na…: Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym, odc. 7
Do naczynia żaroodpornego przelewamy sos. Wrzucamy kilka czarnych i zielonych oliwek. Na to układamy usmażone klopsiki, a z wierzchu posypujemy połową startego parmezanu. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180̊C z termoobiegiem na ok. 10 min.
Krok 5 - Mój przepis na…: Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym, odc. 7
Gotowe danie posypujemy pozostałym parmezanem. Możemy posypać pietruszką lub ulubionymi kiełkami i podawać z domowymi kluseczkami.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat