Sałatka ateńska

Sałatka ateńska

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • niewielkie pomidory

    1 kg
  • zielona papryka (świeża)

    2 sztuki
  • cebula czerwona

    2 sztuki
  • ser feta

    20 dkg
  • posiekana zielenina

    1 garść
  • oliwa z oliwek

  • ocet winny

  • sól, pieprz

    do smaku
  • oliwki

    10 dkg
  • ogórek

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i posypać solą. Pozostawić w cedzaku na około 20 minut. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki. Cebule przekroić na połowy, a następnie każdą połowę pokroić w cienkie plastry. Ser pokroić w kostkę. Oliwki podzielić na połowy. Wszystkie warzywa oraz ser i oliwki wyłożyć do salaterki. Oliwę ubić z 2-3 łyżkami octu, solą i pieprzem oraz zieleniną. Sałatkę wymieszać z sosem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Betka

16.11.2012 20:43
podoba mi się\!!!;)

Mirka-Ludomila

23.03.2011 22:03
ciekawa

RenataZ-et

01.10.2010 00:37
Pomidorki, oliwki, ser feta...-to na pewno zapowiedź czegoś pysznego :)

bogumiła3

15.09.2010 22:29
super

Margo1

22.08.2010 17:32
Smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat