Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą, kurkami i czerwoną soczewicą

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka 3 szkl
sól 1/2 łyzeczki
woda chłodna 1 szklanka
mąka do posypywania stolnicy

farsz

kapusta kiszona 1 kg
kurki 400 g ugotowanych i drobno posiekany
soczewica czerwona 70 g
cebula duża
lubczyk świeży garść
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą, kurkami i czerwoną soczewicą

FARSZ: Z kapusty kiszonej odlewamy część soku, zalewamy gorącą wodą, dodajemy 3 listki laurowe, po 5 ziarenek pieprzu i ziela, łyżkę kminku całego, solimy i gotujemy około 2 godzin, aż kapusta będzie miękka. Następnie osączamy ją na sicie a z reszty wody dokładnie wyciskamy rękami, przekładamy na deskę i drobno kroimy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju, usmażoną dodajemy do kapusty. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu, osączamy i dodajemy do kapusty. Do farszu dodajemy też kurki, całość przyprawiamy, dodajemy porwany na mniejsze kawałki lubczyk i dokładnie mieszamy.
CIASTO: Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zgniatamy przez około 5 minut, następnie zostawiamy przykryte ściereczką na około 20 minut. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut od wypłynięcia.
Pierożki możemy polać w misce odrobiną oleju i wymieszać a następnie nakładać na talerze dekorując porwanym na mniejsze kawałki świeżym lubczykiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 13.09.2016 23:12
Takich jeszcze nie jadłam ale zapowiadają się bardzo smakowicie
Beatris 10.03.2016 14:39
Pysznie wyglądają, dużo bym dała za porcyjkę:)
Iwusia 09.03.2016 23:50
smacznie wyglądają te pierogi
norweska20 09.03.2016 20:11
smakowita propozycja
halina17 09.03.2016 19:55
Smaczne pierogi.
Jadwiga/Jaga85 09.03.2016 19:52
pyszne pierogi
Bernadeta1 09.03.2016 19:09
Jak tu smacznie u Ciebie
MałaMi89 09.03.2016 16:06
Kupiłabyś mnie tymi pierożkami ;) ostatnio robiłam z kapustą i soczewicą, ale bez kurek... myślę, że z kurkami byłyby jeszcze lepsze!
Agnieszka-87-25 09.03.2016 15:08
uwielbiam pierożki
bertpvd 09.03.2016 14:30
świetne pierogi !
dom-agi 09.03.2016 14:02
Muszą być pyszne!
Ela427 09.03.2016 12:24
pyszne mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak