Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wybuchowa beza

4.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

beza

białko 5 sztuka
cukier 300 g
sól 1 do smaku
ocet winny 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
syrop miętowy 1 łyżeczka

Lista składników

śmietana kremówka 250 g
czekolada gorzka 200 g
granat 1 sztuka
dekoracja 8 czekoladowa słupki

Przepis i sposób przygotowania na: Wybuchowa beza

Kroki postępowania

1

Białka ubijam na sztywno, dodaję stopniowo po łyżce cukru aż się rozpuści i kolejna porcja. Białka mają być lśniące, dobrze ubite a cukier rozpuszczony. Na końcu dodaję ocet winny, mąkę ziemniaczaną, syrop miętowy i mieszam mikserem.
Krok 1 - Wybuchowa beza foto
2
Na papierze do pieczenia maluję okrąg o wielkości 20 cm. Bezę wykładam formując na środku kopiec.
Krok 2 - Wybuchowa beza foto
3
Trzy łyżki białek przekładam do rękawa i wyciskam małe beziki do dekoracji. Piekarnik nagrzewam do temp 140 stopni i wstawiam blaszkę. Małe beziki wyjmuję po około 15 minutach. Dużą bezę piekę godzinę i 10 minut. W trakcie pieczenia nakrywam ją papierem do pieczenia żeby nie ściemniała.Po wyłączeniu piekarnika suszę ją przy uchylonych drzwiczkach przez noc.

Krok 3 - Wybuchowa beza foto
4
Czekoladę łamię na kawałki, przekładam do rondelka, dodaję śmietanę kremówkę i na wolnym ogniu rozpuszczam ją. Śmietana nie ma się zagotować, podgrzewam ją do temp 80 stopni. Wyłączam gaz, mieszam aż się rozpuści i odstawiam do przestygnięcia. Zimną wstawiam do lodówki na noc i na drugi dzień ubijam mikserem. Krem przekładam do szprycy i wyciskam na bezie.
Krok 4 - Wybuchowa beza foto
5
Dekoruję słupkami czekoladowymi, bezikami i granatem.
Krok 5 - Wybuchowa beza foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 06.07.2016 10:29
pięknie wygląda
mariuszek8 03.05.2016 10:52
cudownie wygląda
Klausia 02.05.2016 13:30
wygląda świetnie
Alex_M 15.04.2016 11:20
wspaniały deser :)
ania2610 08.03.2016 17:52
wspaniały deser, pięknie wygląda :)
Mniam 08.03.2016 10:07
Na taką bezę to ja się piszę :)
ben-ka 08.03.2016 08:30
Takie słodkości, to ja lubię:)
Poison1988 08.03.2016 08:09
wygląda obłędnie! :)
Jadwiga/Jaga85 07.03.2016 23:00
słodki, pyszny deser
Kolorowa 07.03.2016 21:57
Bardzo podoba mi sie dekoracja w takim stylu.
Ada-Gaba 07.03.2016 21:43
znakomity deserek
IKrakowianka 07.03.2016 21:32
perfekcyjnie wykonana
ada.la 07.03.2016 21:05
fajny deserek
Wiktoria29 07.03.2016 20:38
przepyszna......
Beatris 07.03.2016 19:56
Cudne ciasto, wygląda obłędnie, mało klawiatury nie zaśliniłam... Pycha:)
dollce 07.03.2016 19:53
wygląda obłędnie
Renata9 07.03.2016 19:49
Świetny deser :-)
2milutka 07.03.2016 19:41
boska, aż ślinka leci!
KORAL 07.03.2016 19:24
Piękne i smaczne, na pewno.....
Mama niejadka 07.03.2016 19:10
Pyszny deser
Janina 07.03.2016 19:02
Świetny deserek;))
Wiesława1 07.03.2016 18:52
no proszę jak pięknie ...i następna kusicielka.Jak tu z Wami nie grzeszyć
mirosława4 07.03.2016 18:22
sama rozkosz :)
Aleksandra/Olcia 07.03.2016 18:07
ale piękna!
Bernadeta1 07.03.2016 17:51
piękne i smaczne słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak