Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryny

    1 kostka
  • cukru

    1/4 szkl.
  • jajka

    3
  • mleka

    1 szkl
  • mąki pszennej

    4 szkl
  • rodzynek

    garść
  • cytryny

    2
  • proszku

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Margarynę rozmiksuj z cukrem. Białka oddziel od żółtek, i dodawaj po jednym żółtku miksując. Zetrzyj skórkę z cytryn i dodaj do masy.Zmiksuj. Dodaj 2 łyżeczki proszku, wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli. Dodawaj przesianą mąkę na przemian z mlekiem, miksując. Następnie sparz rodzynki.Odcedź, oprósz mąką i dodaj do masy. Dodawaj stopniowo ubite białko cały czas miksując. Do jednolitej masy dolej sok z cytryny i wymieszaj. Gotową masę przelej do foremki. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 1 godzinę. Polewa: Łyżeczką wydrąż miąższ z cytryn i dosyp 7 łyżeczek cukru pudru. Wymieszaj. Masą posmaruj wystudzoną babkę

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

27.10.2010 02:25
Prosto i smacznie.

zoha1234567890

29.08.2010 18:02
Pozwoliłam dodać sobie 2 zdjęcia ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat