Przepis i sposób przygotowania na: Walentynkowe bułeczki
Do miski wlać wodę, dodać cukier, drożdże i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
Śmietanę lekko podgrzać, dodać olej.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, podrośnięte drożdże i śmietanę z tłuszczem. Wyrobić gładkie, odchodzące od dłoni ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 - 50 minut.
Wyłożyć ciasto na stolnicę i podzielić na 10 części. Uformować tak, żeby boki były cieńsze niż środek. Przeciąć środki i przekładać jeden koniec formując kształt serduszka.
Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem, czarnuszką lub sezamem i po 10 minutach wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.