Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z makiem i marmoladą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marmolada
żółtko jajek 3 szt
mąka 250 g
masło 100 g
cukier puder 130 g
cukier waniliowy 1 łyżka
sól
mak 250 g
żółtko do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z makiem i marmoladą

Mak opłukać, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu 15 minut.
Osączyć na gęstym sicie, zemleć 3 razy i ostudzić.
Mąkę posiekać z masłem.

Dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, szczyptę soli i mak.
Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać foremką okrągłe ciasteczka.
Ciastka smarować marmoladą i przykrywać, drugim wyciętym kołem ciasteczka.
Dobrze docisnąć.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać ciasteczka, smarować roztrzepanym żółtkiem i piec 15 minut w temp.200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SyMiki 28.06.2011 20:16
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak