Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek pszenno - orkiszowo - żytni z ziarnami na rozwodnionym kefirze

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 600 g
mąka orkiszowa typ 2000 100 g
mąka żytnia pełnoziarnista 100 g
mąka krupczatka 200 g
pestki dyni 2 łyżki
słonecznik łuskany 150 g
siemię lniane 2 łyżki
otręby owsiane 2 łyżki
cukier brązowy 1 łyżka
sól 1 łyżka
drożdże świeże 42 g
kefir naturalny 400 ml
woda letnia 600 ml

Porada

Chlebek był przeznaczony dla kogoś w całości do poczęstowania, stąd brak przekroju.

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek pszenno - orkiszowo - żytni z ziarnami na rozwodnionym kefirze

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać wszystkie mąki.
Krok 1 - Chlebek pszenno - orkiszowo - żytni z ziarnami na rozwodnionym kefirze foto
2
Dosypać słonecznik, pestki dyni, siemię lniane i otręby owsiane. Wymieszać dokładnie.
Krok 2 - Chlebek pszenno - orkiszowo - żytni z ziarnami na rozwodnionym kefirze foto
3
Wsypać cukier brązowy, za każdym razem mieszać.
Krok 3 - Chlebek pszenno - orkiszowo - żytni z ziarnami na rozwodnionym kefirze foto
4
Wsypać sól.
Krok 4 - Chlebek pszenno - orkiszowo - żytni z ziarnami na rozwodnionym kefirze foto
5
Świeże drożdże pokruszyć w palcach i dodać do całości.
Krok 5 - Chlebek pszenno - orkiszowo - żytni z ziarnami na rozwodnionym kefirze foto
6
Wlać letnią wodę zmieszaną z kefirem naturalnym i wymieszać łyżką drewnianą.
Krok 6 - Chlebek pszenno - orkiszowo - żytni z ziarnami na rozwodnionym kefirze foto
7
Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Krok 7 - Chlebek pszenno - orkiszowo - żytni z ziarnami na rozwodnionym kefirze foto
8
Potem ciasto "odgazować", przełożyć do trzech silikonowych foremek i pozostawić jeszcze przez 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C.
Krok 8 - Chlebek pszenno - orkiszowo - żytni z ziarnami na rozwodnionym kefirze foto
9
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze przez 35 minut.
Krok 9 - Chlebek pszenno - orkiszowo - żytni z ziarnami na rozwodnionym kefirze foto
10
Wystudzić na kratce.
Krok 10 - Chlebek pszenno - orkiszowo - żytni z ziarnami na rozwodnionym kefirze foto
11
Smacznego !
Krok 11 - Chlebek pszenno - orkiszowo - żytni z ziarnami na rozwodnionym kefirze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 05.03.2016 06:40
pyszny chlebek
Beatris 04.03.2016 20:48
Domowy chlebek najlepszy:)
barbara11561 04.03.2016 19:44
bardzo lubię takie chlebki ,sama ostatnio robię na kefirze lub jogurcie:)
Marta1986 04.03.2016 19:29
apetycznie wyglada
Bernadeta1 04.03.2016 18:56
pychotka taki domowy chlebek
mirosława4 04.03.2016 15:07
smaczny taki domowy i zdrowy
ice cubes 04.03.2016 11:53
Przydatny przepis :)
Małgorzata92 04.03.2016 10:38
A jaki zdrowy :)
Ela427 04.03.2016 10:05
lubię domowy chlebek
adelajda 04.03.2016 10:04
Pyszne domowe pieczywo :)
pestka 04.03.2016 09:14
pyszny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak