Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z ziemniaków i białej kapusty z kiełbaską

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg (obrane)
cebula 2 duże
kapusta biała 450 g (okrojona)
kiełbasa 200 g
ser żółty starty 4 łyżki
tymianek 1 łyżka
Natka pietruszki suszona Prymat 2 łyżki
rosół 1/2 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat
sól
tymianek
Natka pietruszki suszona Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
olej do smażenia i wysmarowania naczynia

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ziemniaków i białej kapusty z kiełbaską

3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów + kilka kaparów

Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, zalewamy gorącą wodą i gotujemy około 10-12 minut, ugotowane zostawiamy na chwilę na sicie by przestygły. Kapustę drobno kroimy, przekładamy na sito i solimy, zostawiamy na 35 minut. Po tym czasie przelewamy wrzącą wodą i zostawiamy by odciekła na sicie. Cebule kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym oleju, usmażoną przekładamy do miski. Kiełbasę kroimy w kostkę i również smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, przekładamy do cebuli. Na patelnię wrzucamy osączoną kaputstę i dusimy pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Podduszoną przekładamy do cebuli i mieszamy, przyprawiamy 2 łyżkami natki i 1 łyżką tymianku, odrobiną pieprzu i dokładnie mieszamy (w zależności od tego ile soli użyliśmy do zasypania kapusty wcześniej, sprawdzamy smak całości i w razie potrzeby solimy). Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżką zalewy z suszonych pomidorów, wykładamy połowę ziemniaków, polewamy je 1 łyżką zalewy z suszonych pomidorów z kilkoma kaparami, ziemniaki posypujemy pieprzem i tymiankiem. Na nie wykładamy kapustę i układamy pozostałe ziemniaki, zalewamy rosołem, polewamy łyżką zalewy z suszonych pomidorów, posypujemy natką, tymiankiem i papryką. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (z termoobiegiem)przez 30 minut. Po tym czasie zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, gorącą posypujemy serem żółtym, przykrywamy i wkładamy do wyłączonego, gorącego piekarnika by ser się ładnie rozlał po zapiekance.
Zapiekankę dzielimy na porcje, nakładamy na talerze i posypujemy świeżymi listkami lubczyku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 05.03.2016 15:48
świetna zapiekanka
Wiktoria29 04.03.2016 22:23
ciekawa, takiej jeszcze nie jadłam
ada.la 04.03.2016 22:15
smaczny obiadek
bertpvd 04.03.2016 19:50
Lubię takie połączenie :)
joannaa24 04.03.2016 16:13
Pyszna zapiekanka
Magda60 04.03.2016 14:24
pyszna zapiekanka
Motorek 04.03.2016 13:52
pyszna zapiekanka
marzut 04.03.2016 10:38
Pysznie wyglada
Ola1984 04.03.2016 10:20
Pyszna propozycja ;)
dom-agi 04.03.2016 08:01
Bardzo lubię!
norweska20 03.03.2016 22:51
smakowita propozycja
Iwusia 03.03.2016 22:50
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak