Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Herbata mrożona pomarańczowo-imbirowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sok pomarańczowy mętny 1 litr
herbata czarna 4 saszetki
Imbir kandyzowany 50 g
miód prawdziwy do smaku
Syrop: imbirowy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Herbata mrożona pomarańczowo-imbirowa

Imbir kandyzowany pokroić w plasterki, włożyć do małego garnka, zalać szklanką gorącej wody, nakryć i pozostawić do ostygnięcia. Następnie zagotować, zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować 10 minut. Do wywaru włożyć saszetki z herbatą, nakryć i pozostawić do naciągnięcia na 20 minut - odcedzić.
Napar przelać do dużego dzbanka i pozostawić do ostygnięcia. Dolać litr naturalnie mętnego soku pomarańczowego (można przecedzić przez gazę) i całość doprawić do smaku miodem oraz niewielką ilością syropu imbirowego dla aromatu.
Napój schłodzić i ew. dolać zimnej wody dla złagodzenia smaku.
Podawać z lodem albo wprost z lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 04.03.2016 17:50
Na upały dobra
Róża1 03.03.2016 21:37
wyśmienita herbatka !!!!!!!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak