Doradca Smaku IV: Domowe gruzińskie chaczapuri z serami, odc. 4

odc. 4 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Domowe gruzińskie chaczapuri z serami, odc. 4

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • masło

    50 g
  • koperek suszony

    do smaku
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz kolorowy ziarnisty

    do smaku

Ciasto na naleśniki

  • woda

    150 ml
  • mleko

    75 ml
  • drożdże

    40 g świeżych
  • olej rzepakowy

    100 ml
  • mąka pszenna

    500 g
  • cukier kryształ

    1 łyżka

Farsz

  • ser biały półtłusty

    200 g
  • bryndza

    200 g
  • cebulka smażona

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Domowe gruzińskie chaczapuri z serami, odc. 4
Ciasto na naleśniki: w misce z ciepłą wodą i mlekiem rozpuszczamy drożdże. Wlewamy olej i całość przekładamy do miski z mąką. Dodajemy cukier oraz sól i zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Domowe gruzińskie chaczapuri z serami, odc. 4
Farsz: biały ser łączymy z bryndzą. Dodajemy do smaku roztarte w moździerzu ziarna kolorowego pieprzu, koperek suszony, sól oraz cebulkę smażoną.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Domowe gruzińskie chaczapuri z serami, odc. 4
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i kształtujemy z nich kule. Jedną kulę ciasta wałkujemy na stolnicy, tak aby środek został grubszy, a brzegi cieńsze. Na środek nakładamy połowę farszu, a następnie składamy boki do środka, dokładnie zlepiamy i odwracamy naleśnik na drugą stronę. Powtarzamy czynność z drugim kawałkiem ciasta.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Domowe gruzińskie chaczapuri z serami, odc. 4
Placki smażymy na suchej patelni na średnim ogniu. Placki są gotowe gdy ciasto zrumieni się i będzie chrupkie. Naleśniki przekładamy na talerze, a ich wierzch smarujemy masłem i oprószamy rozdrobnionym pieprzem kolorowym i solą. Podajemy z gęstą śmietaną.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Domowe gruzińskie chaczapuri z serami, odc. 4
Naleśniki przekładamy na talerze, a ich wierzch smarujemy masłem i oprószamy rozdrobnionym pieprzem kolorowym i solą. Podajemy z gęstą śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anet32

08.05.2016 15:41
Bardzo dobry przepis, smakowało bardzo:D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat