Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski drożdżowo-ziemniaczane z warzywami i jajkiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kluski

mąka 400 g
ziemniaki 200 g (obrane)
drożdże 18 g
cukier 1 łyżeczka
jajko
mleko 1 szklanka (ciepłe)
sól 1/2 łyżeczki
zalewa z suszonych pomidorów 1 łyżka

ponadto

cebula mała
włoszczyzna mrożona słupki 200 g
ząbek czosnku
zalewa z suszonych pomidorów 2 łyżki
jajka ugotowane na twardo 1
przyprawa do potraw Kucharek
Pieprz czarny mielony Prymat
lubczyk świeży
papryczka chilli odrobina

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski drożdżowo-ziemniaczane z warzywami i jajkiem

KLUSKI: Ziemniaki gotujemy, osączamy i dokładnie rozbijamy tłuczkiem, studzimy. Do miski dajemy drożdże, zasypujemy je cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sól, zalewę z pomidorów, jajko, 220 g mąki i ziemniaki. Całość wyrabiamy dokładnie ręką, tak by ziemniaki nie miały dużych grudek a ciasto stało się jednolite. Następnie stopniowo wsypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto około 10 minut. Ciasto nie będzie całkowicie odchodzić od ręki (jedynie częściowo od miski), dlatego nie ma się co tym przejmować ;). Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie łyżką namaczaną w gorącej wodzie nabieramy małe porcje ciasta, delikatnie je formując łyżką jeszcze w misce, i wrzucamy na dość dobrze osolony, i z dodatkiem około 2 łyżek oleju, wrzątek. W zależności od wielkości klusek gotujemy od 6 do 8 minut. Ugotowane wyjmujemy plastikowym sitkiem lub łyżką cedzakową z wody i nakładamy na talerze.
Na patelni rozgrzewamy zalewę z pomidorów, wsypujemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i chwilkę smażymy. Następnie wrzucamy mrożoną włoszczyznę, mieszamy i pod przykryciem smażymy około 10 minut (od czasu do czasu mieszając). Po tym czasie dodajemy drobno posiekany czosnek, trochę Kucharka i pieprz, mieszamy.
Na gorące kluski rozkładamy usmażone warzywa, ścieramy na tarce o drobnych lub grubych oczkach jajko, posypujemy odrobiną pokrojonej w kosteczkę chilli (jeśli ktoś nie lubi to nie musi go dodawać,i bez chilli jest bardzo smacznie:)) i świeżymi listkami lubczyku.



PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 04.03.2016 18:28
wygląda apetycznie
Wiesława1 04.03.2016 14:28
Świetny pomysł
Mniam 04.03.2016 11:39
Ciekawe danie i na pewno bardzo smaczne.
wyattearp 04.03.2016 08:49
smaczne danie
Agata B 03.03.2016 22:02
dziękuję ! :)))
Magula 03.03.2016 21:11
ciekawy przepis
Wiktoria29 03.03.2016 21:06
ciekawy pomysł na kluski
cukiereczek 03.03.2016 18:54
jak zawsze smacznie
Kuchenka 03.03.2016 18:35
kulki wyglądają pięknie, na pierwszy rzut oka myślałam że to ryż
mirosława4 03.03.2016 17:48
apetyczne te klusezki
Kolorowa 03.03.2016 17:41
Smacznie i zdrowo !
KORAL 03.03.2016 17:24
Ciekawe danie.......
dom-agi 03.03.2016 15:07
Wyglądają obłędnie!
Wafelek2601 03.03.2016 14:33
Bardzo apetyczne
Agnieszka-87-25 03.03.2016 14:30
wysmienite danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak