Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z porem, jajkami, twarogiem i ziemniakami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka 3 szklanki
woda zimna 1 szklanka
sól 1/2 łyżeczki

farsz

ziemniaki 400 g (obrane)
twaróg 280- g
jajko 3
cebula 100 g (obrana)
por 100 g (biała i zielona część po poł)
Tymianek suszony Prymat 1 łyżka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z porem, jajkami, twarogiem i ziemniakami

FARSZ: Ziemniaki gotujemy do miękkości, osączamy i gorące dokładnie rozbijamy tłuczkiem, dodajemy twaróg i ponownie dokładnie wszystko ubijamy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy 5 minut na rozgrzanym oleju. Pora kroimy w półplasterki, dodajemy do cebuli i razem smażymy jeszcze 5 minut. Do usmażonych dodajemy tymianek, czosnek i pieprz ziołowy, mieszamy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i drobno siekamy, dodajemy do farszu. Cebulę z porem oraz posiekane jajka dodajemy do ziemniaków, całość przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
CIASTO: Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zgniatamy przez około 5 minut, następnie zostawiamy przykryte ściereczką na około 20 minut. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut od wypłynięcia.
Podajemy polane np. roztopionym masełkiem i porwanym na mniejsze kawałki świeżym lubczykiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 08.06.2017 13:44
Super pomysł:)
Agata B 03.03.2016 22:10
polecam wypróbować :)))
Ada-Gaba 03.03.2016 21:14
takich jeszcze nie jadłam
Pani Domu 03.03.2016 09:04
super pierożki
Ela427 03.03.2016 09:02
ciekawe połączenie farszu
Ola1984 03.03.2016 09:01
Ciekawy pomysł na pierogi :)
paulina2157 03.03.2016 07:38
bardzo ciekawe to połączenie składników farszu
krokus 02.03.2016 23:14
ciekawy przepis
Wiktoria29 02.03.2016 20:42
fajny pomysł na farsz
adelajda 02.03.2016 19:10
Super nadzienie
Bernadeta1 02.03.2016 16:49
Bardzo ciekawy smak pierogów, chętnie bym zjadła taki obiadek
dom-agi 02.03.2016 16:05
Bardzo apetyczne!
ilka01 02.03.2016 14:35
ciekawy pomysł
Megg 02.03.2016 14:21
ciekawe pierożki, takich jeszcze nie jadłam
ben-ka 02.03.2016 12:53
Przyznam, że takich, to ja jeszcze nie jadłam.......

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak