Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grochówka z czerwoną soczewicą podana z grzankami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

groch 400 g
soczewica czerwona 100 g
włoszczyzna słupki mrożona 60 g
cebula
Kostki rosołowe Kucharek 2
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat
lubczyk świeży
ząbek czosnku 1 duży

Przepis i sposób przygotowania na: Grochówka z czerwoną soczewicą podana z grzankami

Groch przez noc moczymy w wodzie, następnego dnia mieszamy go i zlewamy zmętniałą wodę. Zalewamy świeżą i gotujemy około 70 minut do miękkości grochu (od czasu do czasu mieszając i zbierając pieniącą się wodę). Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Woda, którą wlejemy do grochu wygotuje się podczas gotowania, dlatego po tych 70 minutch dolewamy 750 ml wody, wsypujemy soczewicę i włoszczyznę i gotujemy całość na wolnym ogniu około 40 minut, często mieszając. W trakcie gotowania po 20 minutach wrzucamy kostki rosołowe i usmażoną cebulę. Pod koniec gotowania zupy dodajemy drobno posiekany czosnek i przyprawiamy zupę. Gotową grochówkę podajemy z grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 14.04.2016 11:28
jaka ładna :)
misia53 02.03.2016 23:44
smacznie i efektownie wyglada
Franciszek 02.03.2016 14:31
dobra zupa
Megg 02.03.2016 14:22
smaczna i pożywna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak