Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Sałatka rosyjska z burakami i ogórkiem, odc. 2

5.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki dla 1-2 osób

buraki czerwone 5
masło klarowane 1 łyżka
cukier kryształ 1 łyżka
śliwki 3
ocet winny
fasola biała z puszki 150 g
ogórek zielony 1
natka pietruszki pęczek
ogóreczki konserwowe kilka sztuk
jajka przepiórcze 5
Musztarda francuska Prymat
miód wielokwiatowy 1 łyżeczka
koperek 1 gałązka
olej rzepakowy do smażenia

Do smaku

tymianek
cząber
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IV: Sałatka rosyjska z burakami i ogórkiem, odc. 2

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy składniki.
Krok 1 - Doradca Smaku IV: Sałatka rosyjska z burakami i ogórkiem, odc. 2 foto
2
Do miski wrzucamy trzy obrane i pokrojone w grube plastry buraki oraz przekrojone na pół śliwki. Posypujemy roztartym w dłoniach tymiankiem, pieprzem oraz solą. Mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Na wierzch rozkruszamy masło klarowane.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Sałatka rosyjska z burakami i ogórkiem, odc. 2 foto
3
Blachę przykrywamy folią i wstawiamy na 1 godz. do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po wyjęciu z piekarnika przekładamy do wysokiego naczynia i rozdrabniamy na puree. Pozostałe 2 buraki gotujemy, obieramy i kroimy w plastry. Następnie marynujemy w wodzie, cukrze i occie w proporcji 1:1:1 przez około 20 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Sałatka rosyjska z burakami i ogórkiem, odc. 2 foto
4
Fasolę odcedzamy i przekładamy do miski. Ogórek przekrawamy wzdłuż, wydrążamy łyżeczką środek z pestkami, pozostałą część kroimy na małe kawałki i przekładamy do fasoli. Dodajemy cząber, sól, kolorowy pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Całość rozdrabniamy na mus.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Sałatka rosyjska z burakami i ogórkiem, odc. 2 foto
5
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wbijamy jaja przepiórcze, dodajemy sól, pieprz i od razu zdejmujemy patelnię z ognia.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Sałatka rosyjska z burakami i ogórkiem, odc. 2 foto
6
2 łyżeczki musztardy łączymy z miodem, odrobiną octu winnego oraz opcjonalnie świeżym koperkiem.
Na talerz nakładamy mus z białej fasoli, na to puree z buraka, osuszone marynowane buraki oraz jajka przepiórcze. Podajemy z sosem musztardowo-miodowym i ogóreczkami przekrojonymi na pół. Możemy ozdobić kiełkami groszku.
Krok 6 - Doradca Smaku IV: Sałatka rosyjska z burakami i ogórkiem, odc. 2 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 01.03.2016 23:26
wyśmienity przepis , na super przyjęcie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak