Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pijak

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7 szt
budyń waniliowy 2 opak
margaryna palma 1 kost
cukier waniliowy 2 opak
cukier puder 2 szkl
wiórki kokosowe 150 g
mleko 2 szkl
mak 1 szkl
wódka 1 kieliszek
biszkopty okrągłe 1 paczka duża
polewa czekoladowa 1 opak

Przepis i sposób przygotowania na: Pijak

CIASTO:

Białka ubić na sztywną pianę,dodając szklankę cukru pudru i jeden cukier waniliowy.
Wymieszać wiórki kokosowe z makiem, dodać do ubitej piany i delikatnie wymieszać.
Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Piec ok 15min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.


KREM:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,następnie dodać pół szklanki mleka i budynie, całość zmiksować.
Pozostałe mleko zagotować i ostudzone dodać do masy jajecznej.
Margarynę rozdrobnić i dokładnie utrzeć z masą mleczno-jajeczną.



Na upieczony spód nałożyć krem, na nim ułożyć biszkopty nasączone alkoholem.
Na biszkoptach zrobić nitkę z polewy czekoladowej

Ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zuzanna_z 16.05.2012 15:20
fajne
Kopiko1983 08.07.2011 18:23
Pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak